Új-Zéland Gy.I.K.

– Mi ez az egész Új-Zéland dolog?

Pár évre Új-Zélandra költözünk. Május 8-án indulunk (2006).

– Miért pont Új-Zéland?

Petra dumált rá, én igazából Ausztráliát terveztem mindig a jó szél, nagy hullámok és az angolul beszélő helyiek miatt. De aztán meggyőzött, hogy mindezek mellett itt nagy hegyek és buja zöld növényzet is van.

– Mit fogtok csinálni Új-Zélandon?

Én az Endace-nél fogok dolgozni, Petra pedig Emivel babázik. Hétvégén meg kirándulunk, bringázunk, vitorlázunk, tájfutunk, síelünk. Persze csak ha nem lesz nagy szél és/vagy hullámok.

– Nincs Új-Zélandon egy kicsit hideg?

A tévében a déli szigetet szeretik mutogatni, mert ott van a Déli-Alpok, ami teli van sokezres csúcsokkal meg gleccserekkel. Az északi szigeten viszont lépten-nyomon pálmák vannak, megterem a szőlő, narancs. Itt télen olyan az idő, mint Magyarországon márciusban, nyáron meg mint májusban. Az északi csücsök meg konkrétan szubtrópusi.

– Ti hol lesztek pontosan?

Az északi sziget felső részén, Hamiltonban. Mellesleg ha Hamiltonból átfúrnánk a Föld középpontján keresztül akkor Spanyolország déli partvidékén lyukadnánk ki.

– Azt hallottam, hogy Új-Zélandon nincs semmi élet…

Ja, nagy nyugi van, de ez inkább pozitívum, nem? A politika nem fog hiányozni, a színházbajárást pedig szívesen elcseréljük a jó levegőért és a nyugodt emberekért. Amúgy meg van azért pár esemény ebben a 130 ezeres városkában, ahol 25 ezer egyetemista él.

– Na és a család meg barátok nem fognak hiányozni?

De, biztosan. Ezért is gyertek még el utoljára bulizni egyet közösen :-) Amúgy meg lesznek barátok közelben: Paulik Sanya a szomszédban lottózik, Misi meg a déli csücsökben matekozik. A leendő kollégáim is fiatalok, meg mi se érezzük magunkat beszü(r)kült kispolgároknak.

– Mostakkor tulajdonképpenvégeredményben mennyi időre is mentek?

Legalább két évre. Ennyi szervezés-kavarás után nagy hülyeség lenne mondjuk egy év után hazajönni. Pláne, hogy kb. egy év után kezdi az ember otthon érezni magát egy új helyen. Emibaba öt éves koráig (2011) végülis ráérünk. Akkoriban viszont el kell dönteni, hogy hol akarjuk beiskolázni.

– Milyen gyakran jöttök haza?

Valószínűleg nem nagyon. Egy valag pénz az út, abból már elég sok helyre elmehetünk nyaralni a közvetlen környéken. Inkább gyertek ki ti.

– Mennyire macera kiutazni?

Bő harminchat óra, ebből több mint huszonnégy levegőben. Mindez háromszáz rugóért plusz illetékek. De unatkozni biztos nem fogunk: Emibaba mostanában kezd igazán mászni…

– Uhh, nektek kellett kiégetni a zsét a jegyre?

Szerencsére a cég fizeti. És elég májer légitársasággal megyünk.

– Mit visztek magatokkal?

A repülőre fejenként 20 kg poggyászt (Emibabának 10 kg + babakocsi). Amúgy meg 5 köbméter motyót, hajóval, másfél hónap alatt, Endace fizeti.

– Megéri kivinni a cuccokat?

Az 5 köbméter kb. 500.000 HUF, vagyis egy liter 100 forint. Pédául egy átlag hátizsák 60-70 liter és a belegyömöszölt ruhák értéke bőven 7.000 Ft feletti. De még ha a beládázott térfogat felét holttérnek is vesszük, akkor is 200 Ft/liter. Szóval megéri.

– Mennyi az időeltolódás?

Földrajzilag 11 óra (Magyarorszag: GMT+1, Új-Zéland: GMT+12), de a tavaszi-őszi óraállítás miatt 10 illetve 12 óra a különbség. Jelenleg (2006.06.) 10 órával van több Új-Zélandon.

2 thoughts on “Új-Zéland Gy.I.K.

  1. Hey There. I found your blog the use of msn. That is a really neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your helpful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *