Coriolis

Ugye mindenki hallott már róla, hogy a déli féltekén ellenkező irányban tekeredik a fürdőkád lefolyójában az örvény, mint az északin? A magyarázatot a Coriolis-erő szolgáltatja, miszerint a lefolyó közepe felé mozgó vízre oldara ható erő keletkezik, emiatt elkezd csavarodni az örvény. Az Egyenlítőn ezért nincs is örvény a lefolyóban, és GPS-es mérések tanúsága szerint a dél-amerikai indiánok ezzel a módszerrel pontosabban határozták meg az Egyenlítő helyét, mint a XIX. századi francia földmérők, akik párszáz méterrel odébb jelölték ki.


A fentiekkel csupán az a baj, hogy nem igazak.
Amíg a többezer kilóméteres ciklonok valóban a Coriolis-erő miatt kezdenek csavarodni, de ez még nekik is napokba telik, addig a pár centiméteres lefolyóban, néhány másodperc alatt kialakuló örvény kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszanak a lefolyó és a kád egyenetlenésgei, a víz apró áramlatai.

Szomorú, hogy ez még a tankönyvekbe is bekerül (és én is beszívtam), a repülőgép szárnyán ébredő felhajtóerő téves magyarázatával együtt, de arról majd máskor.

This entry was posted in Uncategorized by Lipi. Bookmark the permalink.

9 thoughts on “Coriolis

 1. Ja, kozben megneztem a Wikipediat es az angol nyelvu Coriolis-ero cikk targyalja a felreertest, be is linkeltem a cikkbe. A magyar nyelvu cikk meg joval rovidebb, nem is emliti a lefolyot, ugyhogy mindenki levonhatja a neki tetszo kovetkeztetest.

 2. egyebkent ki lehet merni igy csak nem a kaddal a fentiek miatt, viszont bazi nehez.
  Szep forgas szimmetrikus tal kell lehetoleg nagy atmerovel, amit akar tobb napig/hetig stabilan tarolnak, majd alulrol huzzak ki a pici dugot, majd orakig tart mig beindul a forgas.
  legalabbis en elhittem :)
  http://www.ems.psu.edu/~fraser/Bad/BadCoriolis.html

 3. Egyébként képzeld el az őserdei indiánokat, amint felállítanak egy fürdőkádat a helymeghtározáshoz. Mert milyen jó tudni vadászat közben, hol az Egyenlítő.

 4. En elhittem az indianos sztorit, Paulik Sanyatol van, Equadorban fenykepezte le a talat a dugoval. O is beszivta persze :-)

 5. Én valamelyik dokumentumfilm-csatornán láttam, hogy Kelet-Afrikában kísérletezett ezzel a stáb. A nagy mosdószerűségből fordítva forogva áramlott a víz pár méterrel arrébb. Középen, pont az egyenlítőn meg nem is forgott, csak kifolyt egyenesen. Akkor ez trükkfelvétel lett volna?

 6. Mar megint okoskodsz Lipikem! Mert olvastal valami ujat, akkor most ennek az ujnak van igaza. Michael Moore mond valamit, akkor az is mingyart igaz! Nem-e? :)

  Mindenesetre, ezt itt epp az ilyen poganyoknak talaltak ki…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *