Coriolis

Ugye mindenki hallott már róla, hogy a déli féltekén ellenkező irányban tekeredik a fürdőkád lefolyójában az örvény, mint az északin? A magyarázatot a Coriolis-erő szolgáltatja, miszerint a lefolyó közepe felé mozgó vízre oldara ható erő keletkezik, emiatt elkezd csavarodni az örvény. Az Egyenlítőn ezért nincs is örvény a lefolyóban, és GPS-es mérések tanúsága szerint a dél-amerikai indiánok ezzel a módszerrel pontosabban határozták meg az Egyenlítő helyét, mint a XIX. századi francia földmérők, akik párszáz méterrel odébb jelölték ki.


A fentiekkel csupán az a baj, hogy nem igazak.
Amíg a többezer kilóméteres ciklonok valóban a Coriolis-erő miatt kezdenek csavarodni, de ez még nekik is napokba telik, addig a pár centiméteres lefolyóban, néhány másodperc alatt kialakuló örvény kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszanak a lefolyó és a kád egyenetlenésgei, a víz apró áramlatai.

Szomorú, hogy ez még a tankönyvekbe is bekerül (és én is beszívtam), a repülőgép szárnyán ébredő felhajtóerő téves magyarázatával együtt, de arról majd máskor.