Új-zélandi reklámok

A kilencvenes évek végén ment egy Toyota reklám az új-zélandi tévében, amiben csak egyetlen kifejezést ismételnek: “Bugger!” A szó jelentéséről itt egy részletes Wikipédia cikk, amiből kiderül az angolszász kultúrában járatlan számára, hogy ez eredetileg egy elég kemény beszólás volt. Pár felháborodott néző miatt be is tiltották a reklámot, de aztán mégis engedélyezték, mivel az illetékes hatóság megállapította, hogy valszeg nem sérti széles tömegek jóízlését. Gondolom azért, mert ma már nem nagyon tudják a népek, hogy pontosan honnan is ered a kifejezés. Viszont az ominózus eset óta a “bugger” már hivatalosan sem számít káromkodásnak – Új Zélandon először.

Persze a betiltásnál jobb reklámot nem is remélhetett volna a Toyota: a média hetekig foglalkozott a reklámfilmmel, ami később egy sereg hazai és nemzetközi díjat nyert. Valamint elindított egy folyamatot az új-zélandi reklámszakmában, aminek eredményeként a mai reklámok humorral és eredeti ötlettel igyekeznek belopni az eladandó cuccot a nézők szívébe, ahogyan az alábbi példákon látható.

Continue reading

Sandfly Bay

Az áprilisi utolsó meleg napokat kihasználva leugrottunk még egyet pacsálni az egyik tengerpartra. Rájöttünk, hogy egy csomó tengerpartot még nem is láttunk a félszigeten. Tengerpart alatt a két sziklafal közötti homokos szakaszt értjük…

A hely neve ellenére egy darab sandfly sem akadt ránk, de fókát láttunk. Kijönni ugyan nem mert a vízből, biztosan a parton “hemzsegő” emberek miatt. Elvileg sok pingvin is van, lábnyomokat is találtunk, de nem vártuk meg a műszakjuk végét, amikor fáradtan hazabotorkálnak a gyárból. Nézelődésen kívűl lehet még rohangálni az ötcentis vízben vagy a széles parton, esetleg csúszkálni a homokdűnéken. Egyszóval a szokásos. Képek itt.