Aramoana

Aramoana egy apró kis falu a tengerparton Dunedin mellett. Két utcából áll, nemrégiben mégis filmet forgattak róla. A részletek alább.

A film ugyan nem erről szól, de hadd jegyezzem meg: a környéken Aramoana a legjobb vindszörfös placc: kilométer hosszan benyúló móló, aminek az egyik oldalán mindig hullámos, a másikon meg sima a víz, kinek hogy tetszik. A szél pedig rendszerint brutál, köszönhetően a húsz kilométernyi szélcsatornának: a várostól az óceánig vezető öbölben van lehetősége felgyorsulni. Az ember ízlés szerint választhatja az egyik végén a szolidabb szelet, félúton a közepeset, vagy az öböl szájánál az orkánt.

Szóval eddig Aramoana számomra a fehér homokos, zöld vizű vindszörfözést jelentette, mígnem Misi a napokban fel nem hívta rá a figyelmem, hogy itt történt ama bizonyos vérfürdő a kilencvenes évek legelején: egy bekattant csávó a szomszéddal való összeszólalkozást követően legéppisztolyozta a szomszédot, felgyújtotta annak házát, majd halomra ölte a helyszínre érkező falubelieket. Mire kijött a szomszéd városkából a rendőr meg a tűzoltó, addigra emberünk már az ötvenvalahány fős falu negyedét kiirtotta. Az antiterrorista kommandót már távcsöves puskával várta és mindenre lőtt, ami megmozdult. Másfél napig tartott, mire levadászták.

Az alapvetően nyugis országot nyilván sokkolta az eset, de szerencsére azóta sem történt hasonló ámokfutás. Az esetet követően persze mégjobban megszigorították a fegyvertartási szabályokat, de a rendőröknek továbbra sincs szolgálati fegyvere. Ami nem biztos, hogy baj. Na és nemrégiben egy filmet is forgattak az eseményről. A helyiek persze ennek nem örültek túlságosan, úgyhogy a forgatás java része egy szomszédos faluban történt.

Az eset óta Aramoana az új-zélandiaknak egyet jelent a mészárlással, pedig nem ez volt az egyetlen jelentős esemény a félszáz lelket számláló település életében: pár évvel korábban bejelentették az anyaországról való leválásukat, miután hiába tiltakoztak a falu mellett létesítendő alumíniumkohó ellen. Az Aramoanai Független Állam gyorsan felállított egy határőrséget, kinevezett egy utazó nagykövetet, lett saját útlevele és postai bélyege is. Az esemény persze nagy sajtóvisszhangot kapott, megindult egy országos mozgalom a gazdaságilag nehezen indokolható kohólétesítés ellen, mígnem a kormány kénytelen volt kihátrálni a két külföldi cég mögül. Ezt követően a szakadár államocska szép békésen visszacsatlakozott Új-Zélandhoz.

Azért ez milyen már egy kétutcás falucskától. Pedig nem egyedülálló a jelenség: Floridában a félsziget csücskén lévő Key West jelentette be a függetlenségét a nyolcvanas évek elején, mert úgy érezték nem tesz jót a turizmusból élő kisvárosnak, hogy a szigetre vezető hídat lezárta a rendőrség és minden kocsit átvizsgált dzsanga és bevándorlók után kutatva. Na, a helyi hippiknek nem kellett sok, gyorsan kerítettek egy miniszterelnököt, aki azonnal hadat üzent az USA-nak valamint nemzetközi segítségért folyamodott. Az óriási médiavisszhangot látva persze villámgyorsan lebontották a rendőrkordont.

A key westiek azóta is kihasználják a publicitásban rejlő lehetőségeket. Hacsak alkalom adódik, azonnal kijelentik függetlenségüket, úttorlasz, hadüzenet, stb. Például egyszer elfelejtett szólni a haditengerészet, hogy Key West hadgyakorlat helyszíne lesz, aholis egy sziget elfoglalását gyakorlolják. A helyiek azonnal totális háborúba kezdtek tűzoltófecskendőkkel és száraz veknikkel, végül a haditengerészet nyilvános ceremónián megadta magát és bocsánatot kért.

Ezek után elgondolkodik az ember, hogy nem lehetne-e Magyarországon is függetlenné nyilvánítani a Margitszigetet és lezárni a bevezető utakat, mert pl. nem épül elég bicikliút.

4 thoughts on “Aramoana

  1. tegnap volt a tv-ben a film, eleg megdobbento volt. 13-an haltak meg :( nagyon well done film volt

  2. konfriktust kerülni!minden reggel köszönni,mosolyogni a szomszédra!Ja és még csakviccből se jusson eszedbe a Szomszéd nője…nameg aztán még csak gondolatban sem:ha az enyém akko a szomszéd tehene is….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *