Pingvinek

Biztosan mindannyian profik vagytok pingvinekből, hiszen láttátok a pingvines-menetelős-délisarkos filmet, de ha mégsem, akkor itt a lehetőség bepótolni az ált. isiben elmulasztottakat: egy kis pingvines fejtágítás következik.

Pingvinek nem csak az Antarktiszon laknak: elvileg Új-Zéland bármelyik tengerpartján találkozhat pingvinnel az ember, sőt még Ausztrália déli partvidékén is. Bazi sok fajta pingvin van, de az egyik csak Új-Zélandon(*), azon belül is főleg Otago partjainál fordul elő: a sárgaszemű pingvin. A város melletti félsziget végén is van egy partszakasz ahol szoktak költeni. A fehér ember és rágcsálóinak megjelenése majdnem kipusztította őket, mert az emberek a fákat irtották ki, amik védelmében és árnyékában a madarak fészkeltek, a macskák/sündisznók/patkányok meg a tojásokat és a fiókákat kajálták, de az egyik helyi farmer elkezdett maszek rezervátumot építgetni, visszatelepíteni a kiirtott bozótot, pingvin-ólakat barkácsolni, stb.

Annyira sikeres lett az akció, hogy ma már egy komplett kis csapat tutujgatja a madárállományt. A pingvinre éhes turistákat jól megvágják harminc dodóra, lenyomnak nekik egy kis előadást a pingvinekről, busszal kihordják őket a tengerpartra és már leshetik is a műszakból fáradtan hazatérő jómunkáspingivneket, akik egész nap a halakat kergetik odakinn a tengeren, csak napnyugta előtt jönnek ki a vízből és totyognak fel a kis apartmanjukba. Párosával, mivel épp párválasztási szezon van, amúgy nem is látnánk őket itt. Bandázni meg nem bandáznak, ez ilyen antiszociális fajta.

A turistákat mindeközben a rezervátum alatt futó bonyolult alagút és lövészárok rendszerben rohangáltatja az idegenvezető mama, hogy minél közelebbről mutogathassanak és fényképezhessenek. Tiszta normandiai partraszállás érzése van az embernek, amint a bunkerek lőréseiből figyeli a tengert. Közben a sziklákon meg fókák fetrengenek, mint valami elhízott malacok. Annyira amorfak, hogy elsőre nem egyszerű kitalalálni, hogy melyik az elejük.

Kell is a sok zsír, az óceán télen csak nyolc fokos, nem is mertem még belemenni, akármilyen szép hullámok görögnek is ki a partra. Pedig időközben lecseréltem a régi ruhámat egy szuperhájtek titániumos, japppán (nem gagyi kínai) neoprénből készült kapucnis-kesztyűs szettre. Kiváncsi vagyok mit bír(ok) egy ilyen(ben).

(* Na jó, van egy pár kolónia a Déli-sziget körüli apróbb szigeteken, de azok elenyészőek az otagoi populációhoz képest)

This entry was posted in Uncategorized by Lipi. Bookmark the permalink.

8 thoughts on “Pingvinek

 1. nagyon aranyos cikk :) mikor sikerult lefotoznotok a madarakat ? amikor Dunedinben kerdezoskodtunk, azt mondtak, hogy csak este lesznek lathatoak, mert napkozben kinn halasznak a tengeren:( Mikor erdemes menni ?
  Hogy vagytok? mi ujsag? :)

  udv:
  Zsuzsa

 2. A franc se gondolta volna, hogy ilyen meno lesz ez a pinvines cikk, igazabol csak Misi miatt mentem el, o szervezte az egeszet. En a harminc dodo miatt kicsit orrolok erre az egesz pingvincirkuszra, ugy latszik kezdek en is elskotosodni :-)

  Amugy mostanaban kezdodott csak a parvalasztasi/tojasrakasi/koltesi szezon, par honapig tart, aztan megint huznak el ki tudja hova, csak jovo augusztusban jonnek vissza ujra.

 3. Lipi, 1szer elsz :) talan egy jot kajalhatsz az etteremben ennyi penzert, de az elmeny, hogy lattal pingvineket :) nem tudom, nekem baromi erdekes SZABADON latni oket. Nem olyan regen voltunk Catlinsban, a Waipapa Point-nal. Oroszlan fokak doglottek a parton. Annyira lusta volt, hogy 5 `lepes` utan szetterult a homokban, majd feloras szunya utan megint kuszott 5 metert :)) Na, ra lehetne mondani, hogy lusta diszno :))) A fokak azert csinosabbak, nem elhizott `malacok` :)))

 4. Az am, pingvinek itt is vannak Melbourne alatt a Phillip Islandon. Raadasul nem is hajotorottkent erkeztek Indoneziabol, NZ-bol vagy a Deli sarkrol, hanem benszulottek. Szoval amit irtal ugy nez ki, igaz: Pingvinek sokfele elnek.
  Az itteniek is pont ugy neznek ki mint amiket te is fotoztal, kicsik es kozelrol az a valami ami rajtuk van nem tunik tollnak, inkabb valami jo faggyus bundanak. Ami viszont a kulonbseg, hogy itt a pigvin lesert nem kell leszurkolni 30 dodot, csak akkor ha az este az erre celra direkt lekeritett es jo sok emberrel teletomott cirkuszi arenaban akarod megnezni oket, ahol a pingivnek tomegesen gyalogolnak ki a partra a halaszat utan… En nem tudtam meg ravenni magam erre az attrakciora

 5. Legalabb te lattal sarga szemu pingvint! Mi csak a kicsiket lattuk, azoknak meg persze még nem sarga a szemuk:-(
  Engem meg a royal albatrosz nezesre is rabeszeltek, pedig az dragabb volt!

 6. Jó kis poszt, élvezettel olvastam a Föld túloldaláról. Igazából a képek miatt jöttem erre az oldalra, de akkor már belenéztem a többibe is. Érdemes volt! Hajrá Lipi :)

 7. Sziasztok! Those are some nice pictures. It took me a long time to remember your website. I just arrived in New Zealand a couple of days ago. I’m in Wellington until Christmas. It would be nice to meet up sometime. Where are you at?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *