Ohau, Tekapo

Szeptember elején visszajöttek a lányok, az előző hétvégén meg is ejtettük az első közös kirándulást a sziget belsejébe. Síelés apropójával indultunk neki, hogy Emit jól megtanítjuk síleni, de szájtátott autózgatás lett belőle: ez a Déli-sziget tényleg olyan, mint ahogyan otthon elképzelik a népek Új-Zélandot a Gyűrűk Ura alapján. Valószerűtlenül türkiz tavak a hegyek között, a tóparton merdeken az égbe törő havas hegycsúcsok, a hegyvonulatok közt asztallap völgyek, totál egyenes utak, nullához közelítő forgalom, sehol egy lélek. Egész nap el lehetne autózgatni meg nézelődni.

Azért sieltünk is egy picit. A sípályára szokás szerint több kilométernyi murva-szerpentin viszi fel az embert, de közben lehet gyönyörködni az alant elterülő tóban, ami úgy tűnik minden sípályához jár. A parkolóban max. száz autó, a pálya aljában pici faházban síkölcsönző és büfé, a pályán elveszik az a pár látogató. A faház teraszán délben is le lehet ülni, nem kell ipari mennyiségű turista között helyet könyökölni magunknak, és a hangszóróból sem DJ Ötzi tolja a techno-jódlit, hanem kellemes füves zenére lehet a végtelenbe révedezni.

Síelős képek csak Emiről, klubtagoknak. De van anyag Lake Tekapóról, valamint jártunk a teljesen barna Rohanban is, ami elég jól ellentmond az országról kialakult sztereotípiának, miszerint minden csupa zöld. Megnéztünk még vagy egy tucat tavat, amikre én végig a nyálamat csorgattam: klassz kis szél volt, elszórt tarajos hullámok, türkiz víz, háttérben havas csúcsok, igazi giccses windszörf fotókat lehet majd csinálni, már tervezgetem az új bekapcs logót.

Cseresznyevirágzás

Az Északi-szigeten már biztos régóta tavaszodik, de itt is hetek óta virágoznak a cseresznyefák – mert itt az is van, bibí. Ezt amúgy nem is tudtam eddig: meleg éghajlaton nem terem a cseresznye, meg úgy a csonthéjasok általában, kell nekik a csípős hideg a nemtommihez, majd Fruzsina megmondja. Hát itt teli van a környék gyümölcsösökkel, hogy burkoltan célozzak a klímára… Múlt héten végre lekaptam az iroda előtti fákat, mielőtt az összes virág lehullik róluk.

Langymeleg (póló-farmer) is volt már, de csak azért, hogy utána még rosszabbul essen a nyolc fok ma egész nap. A helyiek persze már egy-két hónapja rövidgatya-strandpapucs kombóban, miközben én dupla pulóverben. Viszont a villanyszámlánk csupán száz dollár a múlt hónapra, pedig villannyal fűtünk éjjel-nappal. Királyság ez a heatpump (hőszivattyú, alias légkondi).

Pingvinek

Biztosan mindannyian profik vagytok pingvinekből, hiszen láttátok a pingvines-menetelős-délisarkos filmet, de ha mégsem, akkor itt a lehetőség bepótolni az ált. isiben elmulasztottakat: egy kis pingvines fejtágítás következik.

Continue reading