Kauri

A kauri egy helyi trópusi fafajta, vastag, magasan elágazó egyenes törzzsel, nagyszerű hajóárbóc alapanyag volt régen. Trópusi fajta lévén egyenletesen nő egész évben, nincsenek évgyűrűi, tehát bútornak is ideális. Az Északi-sziget északi felén volt gyakori – amíg a fehér telepesek ki nem irtották. Ma már csak hirmondói vannak, a könnyen elérhető terepeken még a XIX. században kitermelték a többségüket. Ekkor kaptak csak észbe, hogy teljesen el fog tűnni a faj, úgyhogy gyorsan elkerítettek néhány rezervátumot. Egy ilyenben jártunk Húsvétkor, itt a képek.

A fa a legnagyobb új-zélandi fajta, többezeréves példányai is vannak. Igazi Gyűrűk Ura jellegű óriásokká tud megnőni. A legnagyobb élő példány nyolcméteres átmérővel bír és az első ágak húsz méter felett kezdődnek, vagyis csak a törzs 1200 köbméter anyagot rejt. Egy kisebb falut fel lehetett építeni egyetlen fából. Komoly projekt volt egy ilyen óriást kidönteni kéziszerszámokkal, aztán feldarabolni valahogy és elszállítani.

One thought on “Kauri

  1. szia :) hogy megy a pakolas ? sikerult a kontenert megrendelni ? ha utazol le Dunedinbe, akkor szamolj 2 nappal. 1 nem lesz eleg :) tul hosszu az ut, s valami hihetetlen szep :) ne suhanj el mellette …

    Valahol, itt a deli szigeten van 1 pali, aki a vizbol emelteti ki az oreg kauri fatorzseket, s azt dolgozza fel ugyesen :)

    udv:
    Zsuzsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *