Indicators

‘Indicators’, vagy röviden ‘Indies’ a legdélebbi szörfös pont Raglanban. Végre megtudtam, hogy honnan kapta a nevét: mivel jellemzően délnyugatról jönnek a hullámok, ezen a ponton törnek meg először, jelezve az északabbi pontokon lévőknek, hogy hoppá, mindjárt oda is elér az Indicatorsnál már dübörgő szett.

Vasárnap kibringáztam nézelődni, lőttem pár képet. A tenger elég nyugodt volt, swellnek semmi nyoma, Indicatorsnál mégis kétméteres hullámokat pumpált a tenger, apálynál.

Négy placc van közvetlenül Raglan mellett, ebből egy beach-break, a többi point-break. Északon van Ngarunui Beach, ahol jellemzően kezdők próbálkoznak, rutinrókák csak akkor jönnek ide, ha a pontokon reménytelenül kicsi a swell és/vagy éppen apály van. Egyel délebbre van Manu Bay, itt már csak középhaladók vannak. Továbbhaladva következik Whale Bay, csak profiknak, mivel közvetlenül a parti kövek előtt törnek meg a hullámok. Ez az utolsó kocsival is megközelíthető hely, Indicators már csak a vízen át vagy a parti köveken ugrálva érhető el, mivel az ott lévő partszakasz maori terület. Ki is van táblázva, hogy csak a dagály vonalától lefelé szabad mászkálni. Bringával viszont a műútról is elérhető, a 108-as számnál kell lehajtani egy földúton, keresztül a dzsungelen, elágazásnál jobbra, el a lánc mellett.

Szóval az Indiesnél már csak vérprofik vannak, gondolom egyrészt a terep veszélyessége miatt (parti kövek), másrészt meg a hullámok minősége itt a legjobb, vagyis itt csak a legjobbaknak van ‘joga’ szörfözni. Ez utóbbi furcsán hangozhat, amíg bele nem gondol az ember, hogy egy kezdő nem tudná rendesen kihasználni az itteni klassz hullámokat, ha egyáltalán el bírja kapni őket. Vagyis csak elpazarolnák a jó hullámokat a bénázásaikkal (egy hullámon csak egy ember fér el kényelmesen és biztonságosan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *