Foltvarrás és steppelés

Petra írja:

A városban szinte minden középiskola szervez esti kurzusokat felnőtteknek. Nyelv- és zeneóráktól kezdve az ázsiai főzőtanfolyamokig, jóga és thai chi óráktól a “Hatékony SMS-ezés” oktatásig, illetve a “Hogyan csalogassunk több madarat a kertünkbe?” című óráig minden megtalálható. Én foltvarrásra és steppelésre (patchwork and quilting) iratkoztam be.

Az ötletet Gabi barátnőm adta, aki Kanadába települve szebbnél szebb folttakarókat varrt. A mesterség ugynanis angolszász keletű tradíció, ha jól tudom, ámerikai. Egész iparág épült ki mára a hobbi varrónők igényeire – és pénztárcájára. Kezdetben használt ruhából varrták a hangulatos foltmunkákat, ma már jó minőségű, 100 % pamutot használnak.

Minden városban van legalább egy patchwork bolt, ahol padlótól plafonig, különféle árnyalatok szerint haptákban állnak a nyomott mintás, foltnak való anyagok. Maga a foltvarrás egyébként nem is annyira a varrásról, mint az akkurátus technikáról szól: forgópengével pontos foltokat szabni, és szigorúan negyedincses távval összevarrni őket, hátsó éleket pedig szépen levasalgatni.

Első munkám Emi babarózsaszín takarója. Képek itt.

This entry was posted in Uncategorized by Lipi. Bookmark the permalink.

3 thoughts on “Foltvarrás és steppelés

  1. Mostanaban nem nagyon latogattalak benneteket, de gondoltam, ezt mar meg kell neznem!!

    Naggggyon szep!!! Ahogy gary mondana: “szep munka” igy, ekezetek nelkul ejtve…
    csak igy tovabb!!!
    Es boldog uj evet!

  2. Nagyon szép a takaró. Én is próbálkozok foltvarrással, most éppen én is babatakarót tervezek. Varrtál azóta mást is. Gondolom ott sokkal könnyebb hozzájutni könyvekhez, újságokhoz és anyagokhoz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *