11 milliárd NZD

Ennyi az idei költségvetési többlet Új-Zélandon. Azért ez nem rossz egy 4 milliós országtól. Egyedül Norvégia előz be a GDP-re vetített többlettel, de hát az északi-tengeri olajkészleten ücsörögve nem is nehéz.

Szóval fejenként 2700 NZD, vagyis kb. 385 000 HUF plusz van a kasszában, adófizetőre vetítve nagyjából kétszer annyi. Ráadásul ez nem is az első többletes év, 2004-ben is ez volt. Nyilván mindenki adócsökkentésért kiált, de a kormány inkább infrasktruktúrára, oktatásra meg egészségügyre költené a lét, valamint tartalékolna egy kis készpénzt, szűkebb időkre. Kellemes problémák, nemigaz? Aztán persze rossznyelvek szerint nem biztos, hogy a kormány a rosszabb évekre akar tartalékolni, hanem inkább a következő választásokra, meg állítólag a minisztériumokra is rá van parancsolva, hogy nem elkölteni a leosztott zsét, hanem választásokig vigyázni rá. Végülis mindegy, ha a fenti dolgokra költik.

Azért érdekes, hogy itt a világ végén, sokezer kilométerre mindenkitől, meg lehet oldani a nyugdíjrendszert és az ingyenes eü. ellátást (Emibabának még a gyógyszer is ingyen van) feleakkora adókulccsal mint amivel Magyarországon nem.

Statisztikai adatok: Statistics New Zealand
Wikipédia: 2006 New Zealand budget

5 thoughts on “11 milliárd NZD

  1. Lárifári, Elnök Úr! Kéne Nektek oda egy-két magyar politikus, hogy elrendezze végre azt a kuplerájt.

  2. Sziasztok,látom lazulgattok.hatalmas lett ez a kölök,a Lipinek a feje pedig keményen bebundásodott.Remélem jól megy a sorotok.Láttam a képeket,és tudnék javasolni egy homokvitorlást a háromkerekű járgány helyett, mert úgy látom a feltételek meg vannak hozzá.Így a Petra is meg lenne kímélve a gyaloglástól.Panni rendesen jár,helyettetek is fizet!!!!
    Üdv a Fodrász!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *