Asztalkeret

Egész héten íróasztalt faragtam, esténként. Életemben először rendes csapolással, dűbel nélkül. A csapokat pikk-pakk meg lehet csinálni a gérvágóval, de a lukak… Véshettem őket kézzel. Na azért nem teljesen, a 85 dolláros Ryobi állványos fúróval előfúrtam nekik. Egész jó kikapcsolódás ez a vésés, nyolcórás monitorbambulás után, tévézés helyett.

Az asztallap kivágva, csapolások készen, holnap még a sarokelemek és már lehet is összecsavarni. Itt vannak a képek. Ja: untam az állva vésését, csináltam bárszéket, kb. 20 perc alatt. Az idő java része a fűrész állítgatásával ment el.

11 milliárd NZD

Ennyi az idei költségvetési többlet Új-Zélandon. Azért ez nem rossz egy 4 milliós országtól. Egyedül Norvégia előz be a GDP-re vetített többlettel, de hát az északi-tengeri olajkészleten ücsörögve nem is nehéz.

Szóval fejenként 2700 NZD, vagyis kb. 385 000 HUF plusz van a kasszában, adófizetőre vetítve nagyjából kétszer annyi. Ráadásul ez nem is az első többletes év, 2004-ben is ez volt. Nyilván mindenki adócsökkentésért kiált, de a kormány inkább infrasktruktúrára, oktatásra meg egészségügyre költené a lét, valamint tartalékolna egy kis készpénzt, szűkebb időkre. Kellemes problémák, nemigaz? Aztán persze rossznyelvek szerint nem biztos, hogy a kormány a rosszabb évekre akar tartalékolni, hanem inkább a következő választásokra, meg állítólag a minisztériumokra is rá van parancsolva, hogy nem elkölteni a leosztott zsét, hanem választásokig vigyázni rá. Végülis mindegy, ha a fenti dolgokra költik.

Azért érdekes, hogy itt a világ végén, sokezer kilométerre mindenkitől, meg lehet oldani a nyugdíjrendszert és az ingyenes eü. ellátást (Emibabának még a gyógyszer is ingyen van) feleakkora adókulccsal mint amivel Magyarországon nem.

Statisztikai adatok: Statistics New Zealand
Wikipédia: 2006 New Zealand budget

The Bastard Operator From Hell

Bastard Operator From Hell, vagyis BOFH. Magyarul kb. “A Pokoli Rendszergazda”, de megtalálható “A Pokoli Operátor Naplója” címen is a fordítás. Az egyik legjobb rész, amikor a Pokoli Rendszergazda megküzd a Pokoli Titkárnővel. Ha valakinek még nem volt meg, akkor gyorsan pótolni, alapmű. Még Wikipédia cikk is van róla.

Ma hallottam, hogy a szerző a helyi egyetemen volt rendszergazda, több kolléga is ismeri személyesen. A srác állítólag jó fej, legalábbis halálesetről nem tudnak a kollégák…

Kauraeranga Valley

Itt voltunk kirándulni a hétvégén, kollégákkal (dán, kivi, ozzi: lehet tippelni melyik-melyik). Volt benne úttalan utakon vezetés, defektes kerék cseréje, folyók keresztezése kőről kőre ugrálva illetve függőhídon, ízlés szerint, valamint dzsungelban mászkálás. Találtunk klassz vízesést, meg egy rakás kőcsúzdával összekötött kőmedencét, illetve kőtrambulint. Nyáron vissza kellene jönni kipróbálni őket.

Continue reading

Műzátony

A világon nem az első, de Középföldén igen: elkészült a taurangai műzátony. Na jó, még nem teljesen fejeződött be a homokzsákok töltögetése, de már most is atomjól csinálja, amit egy ilyen zátonynak csinálnia kell. Hogy mire jó ez az egész? Hullámlovaglásra, természetesen. Szép, csővé kunkorodó zátonyhullámok alakulnak ki fölötte (v.ö.: beachbreak).

A zátonynak saját weblapja is van. Volt már egy másik próbálkozás Wellingtonban, de ott elapadtak a pénzforrások még mielőtt befejezték volna.

Azért ez milyen már, hogy nemhogy kitiltanák a szörfösöket a strandokról, mint máshol, hanem még komoly pénzekből alájuk tesznek egy zátonyt.