Fűrész

Vettem ipari fűrészt, angolul radial arm saw vagy mitre saw, magyarul nemtom. A fűrész mindent tud: keresztbe vág vagy 60 centi széles deszkát; ~10 centi mélységben; a kart és a fejet is tetszőleges szögben el lehet forgatni (pl. hosszanti vágáshoz) a fejet dönteni is; a fűrész fémkeretére meg akármilyen munkaplatformot lehet építeni. Kaptam hozzá egy rakat fűrészlapot, ami jó, mert két fűrészlap áráért vettem az egész fűrészt.

A leendő asztalosműhelyem tök üres volt, úgyhogy hoztam is gyorsan sok fát, amiből pikk-pakk asztalt faragtam – a saját méretemre. Nincs több alacsony asztalnál görnyedés. Massziv darab lett. Belevertem vagy félkiló százas szöget, kicsi kalapáccsal, nőtt is vízhólyagom. Tegnap este meg egy polcot csaptam össze vacsora utáni levezetésként. Remélem a szomszédok nem bánták, amint fél tízkor még deszkákat hasítottam hosszában.

A fűrészt a TradeMe-n vettem egy helyi fickótól, próbálok felzárkózni Petra mögé a bizniszben. Jóval kevesebb üzletem volt eddig, de értékben jól állok. Pláne, hogy vettem egy vindszörf deszkát is…

10 thoughts on “Fűrész

 1. Fatso: korfuresznek az asztalba szerelt valtozatot hivjak, nem? De ez egy kar vegen figyel.

  Marci: mert nem fert volna be a kocsiba, a korfuresz meg jol. (Mar megerte, hogy nem kombit vettunk.)

 2. Gérvágó, szép magyarosan. Merthogy lehet vele gért vágni. (Meg körfűrész is.) Amúgy ne feledd, “a jó szerszámon nem szabad spórolni”.

 3. Lipi, a tobblabon allas a cel? Tudok ajanlani egyebet is: nemreg hoztak egy billencs sodert az epitkezesre, be kellene ramolni az udvarba, ha gondolod…

 4. Szerintem neked testhezallobb lenne az ilyen melo, megiscsak nagyobb tapasztalatod van szarlapatolasban. En maradok a favagasnal…

 5. Hello Lipi!

  Beszélgettem Bulival minap a cégnél. Aszongyahogy a bontott faanyaggal nagyon vigyázni kell, mert általában lekezelik valamivel a jobb időállóság érdekében és a fanyűvő élőlények ellen. A rovarírtóval lekezelt fából nem érdemes beltéri bútorokat csinálni… Ami pedig nincsen lekezelve, azt meg azért kell jó alaposan megnézni, mert tele lehet férgekkel, gombával, szuval stb… A legjobb, ha veszel a fatelepen deszkát.

 6. Bontott faanyag alatt itt általában a helyi fafajtákat (rimu, kauri, totara) értik, mert azokat máshonnan nem is lehet már beszerezni, annyira hatékonyan termelték ki őket az első telepesek. 50-100 éves házakból kinyert szerkezeti elemek, szerintem nem nagyon kezelhették őket akorriban semmivel, de azért majd utánajárok. Habár itt a boltokban is lehet kapni bontott fából készült bútorokat (látszanak néhol a szögek nyomai), én ebből is arra következtetek, hogy nem volt akkoriban semmiféle rovarirtózás.

  Ha már a helyi fafajtáknál tartunk, akkor megemlíteném, hogy pl. a kauri akkorára megnő(tt hajdanán), hogy egy kidöntött fából 800 (nyolcszáz) házat építettek fel. Nemzeti parkok magterületein még lehet találni párat, majd nyáron igyekszünk levadászni egyet.

 7. Lipi, ez a karos dönthető körfűrész GÉPÁLLAT. Irigy vagyok Rád nagyon!!! A munkaasztalod is tök jó lett. Gratula. A sarokerősítések vérprofik. És tényleg egy este alatt összeraktál egy polcot? Hány méretrevágás és hány és milyen kötőlem volt benne? Felületkezelni (csiszolás, pác és lakk) már nem is kell ezeket? …mert az elég genyó meló.

  A kauri fa fotóra kiváncsi leszek. Az új házban hogyan lesz műhelyed?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *