Blue Spring

Vagyis Kék Forrás. Tényleg kék. Az esővíz 50-100 év alatt szivárog át a hegyen, van ideje megtisztulni. Annyira tiszta, hogy egyrészt kék, másrészt a helyi vízmű bármiféle vegyi kezelés nélkül tolja be a hálózatba. A percenként 42 köbméterből futja.

Tehenek a csúcsonKristálytiszta

A folyót nem csak az ominózus forrás táplálja hanem egy rakás másik. Azoktól viszont zöldes a színe, így jól elválik a forrás kékje a folyótól. Képek a galériában, a szöveg alább.

Szóval szombaton a szomszédainkkal ide kirándultunk. Huszonvalahány villanypásztoron kellett átmásznunk, a helyiek által “style”-nak nevezett falépcsőkön keresztül. Közben azt is megtudtuk, hogyan kell megnézni, hogy a villanypásztor be van-e kapcsolva: egy kb. 10 centis fűszálat ujjaink közé fogva, a végét a drótra téve és a kezünket lassan egyre közelebb tolva fokozatosan erősödő bizsergést lehet érezni. A szomszéd szerint a tehenek is kifejlesztették a maguk módszerét: hideg reggeleken rálehelnek a drótra és már gázolnak is át a kerítésen, ha nincs bizsergés.

A forráson kívül a kirándulás két okból volt érdekes: egyrészt végre igazi bakancsban gyalogolhattunk, mert pénteken megérkeztek a cuccaink. Másrészt újabb példát láthattunk a kivi virtusra: a szomszéd kissrác meg a haverja megmártóztak a mintegy 11 fokos vízben. Mindezt úgy, hogy néhol még deres volt a fű, sőt egy helyen némi jégtörmeléket – a hajnali talajmenti fagy maradékát – is sikerült találnom.

Aztán amikor azt hittük, hogy mindent láttunk, a kétéves kiskölök ordítani kezdett, hogy nem mehet be a vízbe a már másodszorra (ezúttal ruhástól) fürdőző nagyobbakkal a vízbe. Úgyhogy végül csobbanhatott ő is. Na, ezek után lett ám csak nagy ordítás – a szülők meg csak nevettek a kissrácon, ahogy meztelenül, csurom vizesen bömbölt. Nem parázták túl, hogy megfázik vagy ilyesmi. Én éppen a pulóveremet húztam fel, mert fáztam. Aztán lassan mi is rájöttünk, hogy az ordítás nem a hideg miatt van, hanem mert nem engedik vissza a 11 fokos vízbe.

Ezek után talán érthető, hogy miért nincs fűtés az itteni házakban és miért rohangálnak télen is mezítláb a gyerekek az utcán. Elég furcsának tarthatják, hogy mi meg szkafanderbe öltöztejük Emibabát, mikor nem is esik a hó.

One thought on “Blue Spring

  1. Ez fantasztikusan szep!!!! Kivancsi vagyok, milyen lesz majd nyaron, mennyire valtozik a kornyezet es a viz szine. Eminek hogy csillog a szeme, biztos elgondolkozott ezen a furdozesi lehetosegen O is:-) Virag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *