Téligyümölcsök

Többször találkoztunk itt a téligyümölcs (winter fruit) kifejezéssel a narancs, kivi és egyéb déligyümölcsökkel kapcsolatban. Eleinte csak bután néztünk, aztán egy hete elkezdett vödörszámra potyogni a kertben lévő bokorról a mandarin és azonnal megértettük a dolgot. Ilyenek nőnek a ház körül:

mandarintojásfaéretlen citrom

A citromfánk nagyon mini, nincs egy méteres a koronája, de a szomszéd modta, hogy nyugodtan szedjünk a fájáról citromot, mert nála meg az potyog vödörszámra.

Van viszont tamarillónk, ami úgy néz ki, mint valami karácsonyfadísz, vagy nyeles húsvéti tojás. A belseje puha, édes-savanykás, állagra olyan mint a paradicsom, ki lehet kanalazni. Én imádom, Petra szerint viszont paradicsomra hasonlít az íze. Boltban 8 NZD lenne egy kiló ára, vagyis egy ezres. Fruzsina, szakavatott kertészünk, ezt derítette ki róla:

“Paradicsomfa vagy tamarillo, (latinul Cyphomandra beacea). A paradicsom, padlizsán és a burgonya közeli rokona. Ősi perui növény, innen terjedt Közép-amerikába, Ázsiába meg a szigetekre. Télen érik. A paradicsomnál vastagabb héja van, sok apró fekete magja van ami ehető. 3 fajta gyömölcse ismeretes. Állítólag a maracujához hasonlít az íze. A sárga, afrikai édesebb, a piros indonéz, és a portugál bordó savanykásabb, fanyarabb. Éretten is aránylag kemény, héjuk legyen fényes lilás vagy vörös ha vásárlásnál. A héja keserű, le kell szedni: “X” alakban bemetszük a héját, majd fél percre forró vízbe helyezük, így könnyen lehúzható. Nyersen, a kiwihez hasonlóan kettévágva, kanalazva. Nyersen az igazi, dzsem, fagyi vagy beföttnek jó, szárnyas és halételekhez. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz ez is és csak 56 kcal.”

Lenne még fidzsoánk is, de azt leszedték előlünk a tulajok. Nagyon menő errefelé, mindenki imádja, boltban 12-14 dollár kilója. Fruzsina szerint:

“Feijoa magyarul, (Feijoa sellowiana latinul). Aromás illata olyan mint az erdei szamóca, illatos mirtuszgyümölcsnek is hívják. Afrika déli részében honos és kb. 200 évvel ezelött honosították meg Új-Zélandon. Állítólag az új-zélandiak kedvenc gyümölcse. Virágszirmát nyersen gyümisaliba keverik, vagy koktélokba teszik vagy dzsemet is csinálnak belőle, édes. A gyümölcse marha finom állítólag. 3-4 napig hűtés nélkül is eltartható, de hűtőben célszerű tárolni. Ha frissen eszik, kettévágják és kanállal eszik (mint a kiwit). Magas a C vitamin tartalma, magas az ásványi anyag tartalma, de kevés kalóriát tartalmaz 49 kcal 100 g-ban.”

A mandarinnal viszont tényleg nem tudunk mit kezdeni, mert levet facsarni macerás belőle, lévén elég apró. Talán ha hagynánk megerjedni… Ha tudtok valami jó pálinkareceptet, akkor kommentbe vele.

5 thoughts on “Téligyümölcsök

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *