Kocsihelyzet

Kocsit nézek ezerrel. Kocsibuzi olvasók – főleg Csonti & Boci – tanácsaira lenne szükségem. A többiek nyugodtan átugorhatják a cikket.

Van egy rakás Subaru Legacy, bazi népszerű erre, ebből van talán a legtöbb a dílereknél. A nyolcezer NZD (kb. 1M HUF) mágikus számnak tűnik, mindenhol ennyiért adják a kocsik jórészét. Ennyiért egy 9-11 éves Legacyt lehet kapni, 80-100e kilométerrel, 2.0-2.5 motorral, esetleg még turbóval is, főleg automata váltóval. Bazi jól néz ki belül: bőrbevonatú kormány, váltó, kézifék, rohadt mély ülés, oldalra is jól tart. A kevés kilométer nem csalás: a japók (onnan jön az összes használt kocsi, nincs rájuk vám) nagyon keveset használják, inkább tömegközlekednek. Meg aztán válogatott járgányokat hoznak be a dílerek is. Ezen felül hivatalos szervek bevizsgálják mindegyik kocsit, hogy nem bütykölték-e meg a tachométert. Persze lehet, hogy trükkös magyarok meg tudnák azért buherálni, de a kocsik hihetetlenül újnak tűnnek belülről, szóval tényleg annyi lehet az annyi.

A gond csak az a típussal, hogy nagyon lopják. Egyrészt azért, mert a hozzátok hasonló kocsibuzi taknyosok imádják hajtani, főleg a turbós változatot, másrészt meg bazi egyszerűen lehet nyitni az ajtaját, hála a keret nélküli ablaküvegnek az ajtókon (csavarhúzóval félrefeszít, benyúl, nyit). A sok lopás miatt pedig a biztosítás is drágább. A kocsibuzi hülyegyerekek pedig állandóan összetörik a verdákat, emiatt az alkatrészek is drágábbak.

A Honda Odyssey meg nagyon gagyi belülről, pléne a Legacyhoz (etalon:-) képest. A csomagtere meg szerintem semmivel sem nagyobb, hiába egyterű (“people mover”, ahogy a helyiek hívják). A Toyota Estima meg rettentő gázul néz ki, bár iszonyú népszerű és tényleg komoly raktere van, ha lehajtják a hátsó üléssort.

Ami jelenleg maradt: Mitsubishi Legnum. Hasonló az etalon Legacyhoz, de nincs bőrkormánya és nem lopják. Ebből van két lityis meg 1.8-as (ami itt már gagyinak számít).

Tudtok erről valamit? Meg úgy a Mitsubishiről általában, pláne az etalonhoz viszonyítva. Toljátok be a kommentekbe.

Mellesleg Skyline-t alig látni, de azért majd beülök egybe. Persze azt is japánból hozzák, úgyhogy valszeg nektek is onnan kéne.

* * *

Körbekérdeztem a kollégáimat. Mindenki a Subarut javasolja a Mitsubishi ellenében. Csak ne turbót vegyek, mert azt lopják jobban.

Érdekes módon a csaj kollégáim nagy kocsibuzik. Abszolút vágják, hogy melyik típusnak mik a gyenge pontjai, stb. Az itt általánosnak számító automata váltó helyett mindegyikük manuálissal nyomja.

12 thoughts on “Kocsihelyzet

 1. Részemről tudod mi az etalon (Skyline), de utánna nézek neked ezeknek a szekereknek !

 2. Én is a manuálista támogatom jobban, kevesebb a hibalehetőség, kisebb a kockázat, hogy elromlik. Amúgy én is subarut inkább mint mitsubishit !

 3. Japános kocsik közül lehet hogy Subaru Forester-t választanék, 2.0. Turbo és AWD. Persze csak ha muszály hogy japán legyen. Volvo XC 70 nincs véletlenűl?…

 4. Kösz a jótanácsokat mindenkinek (az emaileket is). Végül mégiscsak a “fapad” Honda Odyssey mellett döntöttünk. Lomha, de azért mégicsak tágas jószág.

 5. Söveg: Volvot is árulnak, de azt is a japcsiktól (!) hozzák. Gondolom az nem annyira olcsó mint a japó cuccok.

 6. Ha kint is árulnak Titan-dipol váltózárat, azzal ki tudod védeni a lopást. A lényeg, hogy a fenéklemez irányából építsék be. Én 10 éves pályafutásom alatt még nem hallottam, hogy ilyen váltózárral szerelt kocsit el tudtak volna vinni a saját lábán.

 7. Úgy látom lekéstem a nagy tanácsadásról. Én is Subaru párti vagyok, és mindenképpen a turbós mellett döntöttem volna . Ha már Subaru, akkor húzzon is, nehogy lefulladjon :) .
  A lopást meg szerintem egy házi buherával meg lehetne oldani. pl. egy kapcsolót betenni, ami megszakít valami fontosat (gyújtás, benzinpumpa stb.)
  A másik megoldás a minél több kormány-, váltó-, és egyéb zár beszerzése. Nem azért mert feltörhetetlenek, de ha ott áll az út túloldálán egy másik, amin viszont nincsenek ilyenek, akkor inkább azt viszik.

  Tegyél fel képet a járgányról!

 8. Jovanna, csalados ember vagyok.

  Amugy mar tobbszor orultem neki, hogy nem egy Legacyt vettem: eleg nepszeru hobbi errefele a lopott kocsikkal szaguldozas. Az Odysseyt emiatt biztosan nem fogjak elvinni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *