Minimál villanymotor

Állítólag az alábbi dolgokból működőképes villanymotort lehet összeállítani:

Alább olvasható a kísérlet leírása.

Mielőtt a ceruzaelemre nézve legyintenétek, hogy úgysem fog működni, javaslom figyelembe venni, hogy egy rövidre zárt ceruzaelem 6-8 Ampert is képes leadni, ahogy azt jobbra látni: p2120023

1.0

Az első verzió a VidUxnál készült, egy tápegységből kinyert huzalból, az irodai rajztábláról csórt mágnesből, Mr. Magdó szemüvegtoktartó-gumikarikájából és egy Gabótól kapott ceruzaelemből. Íme az eredmény (AVI, klikk a lejátszáshoz):

A tekercs tengelyén 180 fokban le kell kaparni a drótról a szigetelést, így jön létre a kommutátor. A szerkentyű elsőre működött, de aztán többet se. Viszont annyira fellelkesített, hogy nekiálltam “rendes” minimálmotort építeni.

Második

A Conradban vettem 0.5mm-es zománcozott huzalt (aranyárban) az agyonhajtogatott trafóhuzal helyett. Gondoltam ezzel majd jobban fog menni.

p2110138p2110143p2110145

A motor mocorgott, néha megindult, megállt, rezgett, füstölt, semmitsecsinált. Erre én szigetelést kapartam, biztostűt igazítottam, drótot hajlítgattam. Nem használt. Gondoltam bedurvítok: egy régi PC tápegység 5 Voltos kimenetét kötöttem a motora. A táp elég bivaly, az első megakadásnál elolvadt a szigetelés a huzalon némi füst kíséretében, ezért elé is raktam egy 0.1 Ohmos ellenállást.

III.

A dolog így sem akart működni, úgyhogy mégegy motort építettem. Mágnes ezúttal a hűtőajtóról. A huzal 0.2 mm-es (vagyis bazi vékony), 8-10 menetből áll az armatúra. A vékony drót hihetetlenül könnyen görbül, baromi óvatosan kell befűzni a biztostűk szemeibe. A képen látható ziherájsztűk 23mm hosszúak, vagyis elég picik.

Időközben arra is rájöttem, hogy fontos a tekercs balansza, a két féltengelynek pont egy vonalba kell esnie és az armatúrának bármilyen állásban majdnem egyensúlyban kell lennie. A precíz beállítás meg is hálálta magát:

p2110013p2110008p2110011

Nagyon szépen pörgött – egy darabig. Menetközben az egyik biztostűnél nagyon apró, de folyamatos szikrázás látszott. Ez idővel megette a szigetelést és leállt a motor. A tengelyként szolgáló drótdarabokon sötét pörkölődésnyomok maradtak.

Szóval aki ilyet akar építeni, készüljön fel arra, hogy kb. egyperces a motor élettartama. Némi gyakorlás után viszont pillanatok alatt lehet készíteni egy új tekercset. Az ajánlott huzalvastagság valahol 0.5 és 0.2 mm között félúton.

Itt egy videó a fenti motorrról.

2 thoughts on “Minimál villanymotor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *