Jégszörfözés

Vasárnap délután kipróbáltuk Géppityu jégszörfjét a Balatonon.

Útközben többször próbáltam hívni Géppityut, hogy milyen a pálya és hogyan találok oda. Amikor végre sikerült elérni akkor megtudtam, hogy kinn volt a jégen ami beszakadt alatta. Szerencsére a víz csak mellig ért (déli-part rulez) és most a radiátoron szárítgatja a cuccait…

Amíg a ruhák száradtak én levonultam jeget fényképezni. Mivel kesztyűben nyomogattam a gombokat, sikerült valahogy elállítani a fehéregyensúlyt és emiatt pár kép bekékült. De asszem jót tett nekik, amúgy elég szürke lenne minden.

Kissé meglepő módon a jég nem egyenletes tükör volt, még csak nem is egy nagy hómező, hanem össze-vissza töredezett darabokból állt. A part közelében feltorlódott a törmelék, úgy nézett ki mintha valaki szétválogatta volna a darabokat méret szerint.

A parttól 50 méterre kezdödött a tükörjég, illetve annak nagyobb darabjai, 100-200 méterenként pedig elválasztó csíkként némi jégtörmelék – vagy hullámzó víz… Párszáz méterrel odébb a hullámzó vízfoltok egészen a partig értek.

Amint megszáradtak Gép ruhái kimerészkedtünk az egyik nagyobb összefüggő jégtáblára. Ezt délről és nyugatról törmelékhalmok, keletről pedig hullámzó víz határolta. Északra meg azért nem mertünk menni, mert ott már nem biztos, hogy leérne a lábunk. Úgyhogy ezen a 150 méter átmérőjű porondon bohóckodtunk. Olyan volt, mint a kisebb bányatavakon szörfözni: amint megindul a cucc és elrendezi magát az ember, már lehet is fordulni. Félperces menetek mindkét irányba. Persze trapéz nélkül izmozva elég is volt ennyi.

A technika kicsit más, mint a vízen. Nem érdemes hátradőlve a vitorlára terhelni, mert amint lekerül a súly a korcsolyapengéről egyből kifarol a deszka. Szóval szépen egyenesen kell álldogálni a deszkán, minél inkább a deszka végére terhelve, lévén ott a penge. Ami nem a korcsolyáknál megszokott dupla él, hanem gyakorlatilag egy nagy késpenge.

Elég félelmetes amikor elindul a cucc. Szinte azonnal teljes sebességre kapcsol és nem is lassul amikor kiengedi az ember a szelet a vitorlából: korcsolyázik tovább. Így aztán apró gázfröccsökkel lehet ismerkedni a dologgal. Részemről meg is maradtam ezen a szinten, lévén bazi erős szél volt az 5.0 vitorlánkhoz, mésrészt nem akartam egy katapultálásnál összetörni magam a jégen. Harmadrészt minden oldalról fenyegetett valami, de leginkább a hullámzó vízfoltok.

Nagyon jópofa viszont a “body drag” megvalósítása tükörjégen: szó szerint le lehet ülni a jégre és úgy vitorlázni. Én például csak így tudtam raumban menni, nem mertem a megvadult bikára felállni, a jégen ülve pont elég volt a tempó. Persze ezt a cucc eldobásánál is figyelembe kellett venni: nem ajánlatos a vízfolt előtt eldobni magunkat, mert jópár tíz méter fogunk még a szerkóval együtt csúszni.

* * *

Mindenesetre nagyon jó buli volt. A seggemen vannak ugyan kék foltok meg a hátamban/alkaromban is a szezonkezdésre jellemző izomláz, de alig várom már, hogy havas jégen is kipróbáljuk. Abban bízom, hogy akkor jobban tart a penge oldalirányban. Ja, és nagyobb összefüggő jégfelület se lenne rossz.

One thought on “Jégszörfözés

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *